Kultakaivos pyörii HP:n teknologian varassa

Kittilässä toimivan kaivosyhtiö Agnico Eaglen kaivos on koko Euroopan suurin kultaesiintymä. Kaivoksen tuotannon kasvattamiseen liittyvät suunnitelmat ja projektit ovat käynnistyneet. Yhtiöllä on Kittilässä kaksi konesalia, joiden välillä on vikasietoinen kuituyhteys. Konesalit uudistettiin HP:n ratkaisuilla, ja levykapasiteetti skaalautuu nyt kultakaivoksen tarpeisiin vuosien päähän.

Agnico Mine 1

Kittilän kultakaivoksessa louhitaan malmia noin 3.000 tonnia päivässä. Louhintaa tehdään tällä hetkellä syvimmillään peräti 700 metriä maan pinnan alapuolella. Kaivoksessa hyödynnetään runsaasti nykyaikaista automaatiota. Automaatiojärjestelmät pyörivät yhtiön kahdessa fyysisesti erillään olevassa konesalissa.

”Tarvitsimme lisää levykapasiteettia, sillä kapasiteetti oli lähes sataprosenttisesti käytössä. Kaivoksen tuotantomäärä on tällä hetkellä stabiili, mutta laajennussuunnitelmat ja projektit ovat käynnistyneet. Päätimme uudistaa konesalimme HP:n teknologialla, sillä halusimme ennen kaikkea toimintavarman ympäristön, joka myös skaalautuu tehokkaasti tarpeisiimme vuosiksi eteenpäin. Dihtorin asiantuntijat kartoittivat eri vaihtoehtoja toteuttaa uudistus”, kertoo Agnico Eagle Kittilä Mine -yhtiön IT & Automation General Supervisor Sami Ruopsa.

 Vaativa ja mittava uudistus

Agnico Eaglen molempiin konesaleihin toimitettiin HP 3PAR StoreServ 7200 -levyjärjestelmä ja HP BladeSystem c7000 -ratkaisu. Levyjärjestelmä ja Blade-kehikko liitettiin yhteen uudella suoraliitäntäratkaisulla, jolloin SAN-kytkimiä ei tarvinnut hankkia. Palvelinratkaisuna ovat HP:n uusimmat HP ProLiant G8 -sukupolven palvelimet ja verkkolaitteina hyödynnetään 10 gigabitin HP Networking -laitteita.

”Olemme standardoineet palvelinympäristömme HP:n teknologian varaan. Levypintaa tarvitsemme koko ajan lisää, ja vuonna 2012 tarve kasvoi 7–8 teratavua. Säilytämme prosessiautomaatiotiedot järjestelmässä kymmenen vuoden ajan. Olemme ottamassa käyttöön uusia tietojärjestelmiä, jotka vaativat yhä enemmän kapasiteettia. Näitä ovat muun muassa uusi raportointijärjestelmä”, sanoo Ruopsa.

Datamääriä kasvattavat Ruopsan mukaan myös valvontakamerat. ”Otamme talteen kymmenien videokameroiden tallentaman tiedon. Datamäärät kasvavat meillä voimakkaasti joka vuosi.”

Uusi levyjärjestelmä sisältää Thin Provisiointi -ratkaisun, joka säästää levypintaa jopa 50 prosenttia.

Agnico Mine 3
Agnico Mine 2

Toimintavarmuus kaiken keskiössä

Kittilässä toimiva kultakaivos työllistää noin 400 henkilöä sekä noin 200 ulkopuolista urakoitsijaa. Kriittisiä 24/7/365 käytettävissä olevia sovelluksia kaivosyhtiöllä on runsaasti, kattaen muun muassa tuotantoon liittyvät automaatiojärjestelmät. Aikaisemmassa ympäristössä oli kahdennettu vain kuituyhteydet, mutta nyt replikointi toimii myös palvelin- ja tallennusympäristön osalta.

”Toimintavarmuus on meille äärimmäisen tärkeää, ja se oli myös keskeisin hankintakriteeri, kun lähdimme uudistamaan konesaliympäristöämme. Ympäristömme on vaativa, ja siksi kelpuutamme vain luotettaviksi todettuja laitteita”, kertoo Ruopsa. ”Yhden tunnin pituinen tuotantokatkos aiheuttaa meille taloudellisesti merkittävät tappiot.”

Uudistettu ympäristö saatiin tuotantoon toivotussa aikataulussa. Ruopsa arvostaa Dihtorin tarjoamaa paikallista osaamista ja palvelua sekä HP:n asiantuntemusta ja ratkaisujen laatua.

”Dihtorin asiantuntijoiden tuottama palvelu ja osaaminen ovat olleet meille todella tärkeitä. He tarjosivat meille paikallisena lappilaisena toimijana apua myös tämän mittavan uudistushankkeen osalta, ja kartoittivat tarpeisiimme parhaiten soveltuvan ratkaisun. Uuden ympäristön tarjoama suorituskyky on ollut riittävää, ja se on toiminut ongelmitta.”